FSSC 22000

Kees van den Oord B.V is sinds januari 2020 FSSC 22000 gecertificeerd door Bureau Veritas. Er is voor deze GFSI erkende norm gekozen omdat de HACCP norm die het bedrijf hiervoor in het bezit had zou vervallen na 2020 en het bedrijf graag een representatief en internationaal bekende norm wil voeren als bewijs van het goede kwaliteitsbeleid.

Logo Food Compass - Kees van den Oord B.V.
iso-fssc-22000-logo-2020

Opzet risicoanalyse leveranciers

Bij Kees van den Oord B.V werken ze niet graag met mogelijk risico’s. Vandaar dat ze alle producten in kaart hebben gebracht die af worden genomen door de verschillende afnemers. Nadat alle eindproducten gecodeerd zijn wordt er gekeken welke leveranciers er gebruikt worden om aan alle grondstoffen te komen voor de desbetreffende eindproducten. Daaruit bleek dat de leveranciers in 4 categorieën in te delen zijn, namelijk:

• Groothandel • Veiling • Producent • Teler

In een risicomatrix zijn vervolgens alle producten aan leveranciers gekoppeld, welke vervolgens zijn getoetst aan bepaalde criteria. Deze criteria bestaan uit: Certificering, aangesloten bij foodcompass, eigen monitoring, leveranciers Globalgap, volume, RASFF-risico, residu analyses beschikbaar.

Residu van bestrijdingsmiddel

Om de voedselveiligheid van alle grondstoffen te waarborgen zijn ze bij Kees van den Oord B.V sinds begin 2015 begonnen met een eigen monitoring van de residuen van bestrijdingsmiddelen. Na het uitvoeren van een risico analyse met betrekking tot de grondstoffen zijn ze tot een analyseplan gekomen volgens de richtlijnen van het infoblad 64 van de nVWA. Maandelijks worden hierin de producten met de grootste risico’s vanuit de risicoanalyse bemonsterd door een extern laboratorium. Elk jaar wordt er opnieuw gekeken naar dit plan of er eventuele wijzigingen zijn binnen de sector of in de afname van een bepaald product.

Opzet risicoanalyse leveranciers

Bij Kees van den Oord B.V werken ze niet graag met mogelijk risico’s. Vandaar dat ze alle producten in kaart hebben gebracht die af worden genomen door de verschillende afnemers. Nadat alle eindproducten gecodeerd zijn wordt er gekeken welke leveranciers er gebruikt worden om aan alle grondstoffen te komen voor de desbetreffende eindproducten. Daaruit bleek dat de leveranciers in 4 categorieën in te delen zijn, namelijk:

• Groothandel • Veiling • Producent • Teler

In een risicomatrix zijn vervolgens alle producten aan leveranciers gekoppeld, welke vervolgens zijn getoetst aan bepaalde criteria. Deze criteria bestaan uit: Certificering, aangesloten bij foodcompass, eigen monitoring, leveranciers Globalgap, volume, RASFF-risico, residu analyses beschikbaar.

Residu van bestrijdingsmiddel

Om de voedselveiligheid van alle grondstoffen te waarborgen zijn ze bij Kees van den Oord B.V sinds begin 2015 begonnen met een eigen monitoring van de residuen van bestrijdingsmiddelen. Na het uitvoeren van een risico analyse met betrekking tot de grondstoffen zijn ze tot een analyseplan gekomen volgens de richtlijnen van het infoblad 64 van de nVWA. Maandelijks worden hierin de producten met de grootste risico’s vanuit de risicoanalyse bemonsterd door een extern laboratorium. Elk jaar wordt er opnieuw gekeken naar dit plan of er eventuele wijzigingen zijn binnen de sector of in de afname van een bepaald product.

Microbiologische analyses

Volgens de richtlijnen van het infoblad 85 van de nVWA werkt Kees van den Oord B.V al enkele jaren met een extern laboratorium samen om de kwaliteit van de producten microbiologisch te controleren. Aan de hand van een jaarlijks analyseplan worden er elke maand zo’n 3 tot 6 producten geanalyseerd waarvoor er soms wel 30 deelmonsters genomen worden van verschillende producten. Hierdoor krijgt het bedrijf een beter inzicht in de kwaliteit van de producten die ze dagelijks afleveren. Door deze analyses weten ze waar ze op moeten letten, wat er eventueel verbeterd kan worden en kunnen er mogelijk zelfs leveranciers uitgesloten worden. Door deze resultaten heeft Kees van den Oord B.V een duidelijk inzicht in de gezondheid, houdbaarheid en versheid van een product. Omdat de resultaten maandelijks worden beoordeeld en vergeleken wordt de kwaliteit van de producten steeds hoger!

Traceerbaarheid

Alle inkomende grondstoffen bij Kees van den Oord B.V worden geregistreerd met behulp van een traceerbaarheidssysteem van Reflex. Hierdoor weten ze precies wat er binnen is gekomen, van welke leverancier dit is en tot wanneer de grondstof houdbaar is. Vervolgens worden alle productopdrachten gekoppeld aan de grondstoffen, zodat er binnen het bedrijf duidelijkheid ontstaat over de gebruikte grondstoffen. Zodra een eindproduct het bedrijf verlaat geeft het systeem dus precies aan welke grondstoffen van welke leveranciers hiervoor gebruikt zijn. Mochten er eventuele problemen optreden waardoor er producten of partijen geblokkeerd moeten worden of dat een product teruggeroepen moet worden in verband met een mogelijk voedselveiligheidsrisico kunnen ze bij Kees van den Oord B.V dus altijd inzien waar deze producten zich bevinden om zo te voorkomen dat ze geconsumeerd worden.

Microbiologische analyses

Volgens de richtlijnen van het infoblad 85 van de nVWA werkt Kees van den Oord B.V al enkele jaren met een extern laboratorium samen om de kwaliteit van de producten microbiologisch te controleren. Aan de hand van een jaarlijks analyseplan worden er elke maand zo’n 3 tot 6 producten geanalyseerd waarvoor er soms wel 30 deelmonsters genomen worden van verschillende producten. Hierdoor krijgt het bedrijf een beter inzicht in de kwaliteit van de producten die ze dagelijks afleveren. Door deze analyses weten ze waar ze op moeten letten, wat er eventueel verbeterd kan worden en kunnen er mogelijk zelfs leveranciers uitgesloten worden. Door deze resultaten heeft Kees van den Oord B.V een duidelijk inzicht in de gezondheid, houdbaarheid en versheid van een product. Omdat de resultaten maandelijks worden beoordeeld en vergeleken wordt de kwaliteit van de producten steeds hoger!

Traceerbaarheid

Alle inkomende grondstoffen bij Kees van den Oord B.V worden geregistreerd met behulp van een traceerbaarheidssysteem van Reflex. Hierdoor weten ze precies wat er binnen is gekomen, van welke leverancier dit is en tot wanneer de grondstof houdbaar is. Vervolgens worden alle productopdrachten gekoppeld aan de grondstoffen, zodat er binnen het bedrijf duidelijkheid ontstaat over de gebruikte grondstoffen. Zodra een eindproduct het bedrijf verlaat geeft het systeem dus precies aan welke grondstoffen van welke leveranciers hiervoor gebruikt zijn. Mochten er eventuele problemen optreden waardoor er producten of partijen geblokkeerd moeten worden of dat een product teruggeroepen moet worden in verband met een mogelijk voedselveiligheidsrisico kunnen ze bij Kees van den Oord B.V dus altijd inzien waar deze producten zich bevinden om zo te voorkomen dat ze geconsumeerd worden.